Mam mały problem z moim autkiem. Mianowicie jak autko stoi na parkingu przez całą noc to rano trochę ciężko pali. Jeszcze jakiś czas temu paliło bez najmniejszego problemu. Nie miało znaczenia czy to zima czy lato. Wymieniłem świece bo myślałem że tu jest pies pogrzebany ale to niestety nie pomogło. Podejrzewam jeszcze wtryski ale nie wiem czy słusznie.
Jeśli macie pomysł co z tym zrobić to proszę o pomoc bo ja jeszcze trochę zielony jestem.
A tak a propos wszelkich napraw zna ktoś może jakiegoś solidnego mechanika z KRAKOWA który za się na octaviach bo niestety tym z ASO z kocmyrzowskiej to nie ufam.
krzysiupe, witamy na forum.
Problemy z zapalaniem sa starym problemem i byly wielokrotnie poruszane na forum,
jezeli wpiszesz w Szukajce to napewno bedziesz mial zapewniona lekture na kilka wieczorow.
Napisz cos wiecej o aucie, bylo ostatnio cos robione( rozrzad filtry) jaki przebieg,i od kiedy wystepuja te problemy.
Rozrząd był robiony jakieś 70 tys km temu więc się w najbliższym czasie szykuję do tej operacji. Filtry wymieniane są regularnie. paliwa co 40 tys. oleju za każdą wymianą natomiast powietrza co jakieś 30 tys.
Autko ma przejechane 150 tys. W lecie pali trochę lepiej. Zimą grama gorzej. Podczas zapalania troszkę kopci tzn. dymek jest biały.Później jest już wszystko ok. Jak pierwszy raz zapali to Każdy kolejny raz pali już super.
...chodzilo mi przedewszystkim o filtr paliwa, kiedy byl wymieniany i czy zostaly wymienione gumki.
Jezeli nie cofa sie paliwo w wezyku to zostaje tylko zbyt wolno krecacy rozrusznik,
lub zbyt mala dawka rozruchowa, wpisujac te hasla w szukajce dowiesz sie wszystkiego.
Czyli jak paliwo będzie się w wężyku cofać lub będą ta bańki powietrza to może być jakaś nieszczelność na filtrze paliwa?
Bo z tego co zauważyłem to jak jest zapalony to tam śmigają jakieś banieczki od czasu do czasu w wężyku.
no to na wyłączonym silniku to gdzieś tak będzie miała 1 cm ta banieczka, a te bańki które widać w wężyku jak samochód jest zapalony ? Świece wymieniałem miesiąc temu więc są ok.
...jezeli masz wiecej niz +5°C to swiece pozostaja nieaktywne, pozatym czy grzeja zalezy jeszcze od czujnika temp.( wartosci jakie przesyla do ECU) i przekaznika.
Ale konczmy ten temat bo to wszystko juz bylo i wystarczy sie tylko troche wysilic i poszukac.
Komentarz